Jeugd en competitie

Je zult het niet geloven maar bijna had mijn team de competitie vervalst. De Nevobo heeft het gelukkig net weten te voorkomen. Zoals je wellicht al weet, ik coach weer een volleybalteam. Meisjes C wat neerkomt op MO13 als we het in voetbaltermen vertalen.

Dit is wat er gebeurde: Een wedstrijd tegen een team van onze eigen vereniging was gepland in de voorjaarsvakantie. Niet handig natuurlijk, want bij ons ontbraken spelers en bij het andere team nog veel meer spelers. Een paar weken verderop was nog een veld vrij om de competitiewedstrijd in te halen op een echte zaterdag te spelen want inhalen op een trainingsavond, dat voelt toch minder echt.Iedereen blij. Behalve de Nevobo. We mochten de wedstrijd niet spelen omdat het dan de laatste wedstrijd van de competitie was en we dan zouden kunnen vervalsen. Ja echt! Tenminste dat is wat de Nevobo zei. Toen ik dit mijn team vertelde, vonden zij ook dat het spannend klonk, maar hoe dat vervalsen nu precies moest, dat konden ze met de beste wil van de wereld niet bedenken. Expres verliezen bijvoorbeeld vonden ze echt totaal nergens op slaan en was iets wat alleen volwassenen konden bedenken, zo vonden zij.

Bij het nadenken over het waarom van deze situatie besefte ik mij dat dit niet de eerste keer is dat ik over jeugdcompetities schrijf. Integendeel. Het komt vaak langs. Zo vaak dat schrijven alleen niet meer voldoende is.

Mijn eerste blog van het tweede seizoen "Valse start" ging bijvoorbeeld over diskwalificaties en saaie jeugdwedstrijden bij het wedstrijdzwemmen. Inmiddels kan de KNZB een belofte inlossen en komen uitleggen hoe het wedstrijdzwemmen voor de jeugd veel leuker gaat worden.

Ik schreef ook over de hackathons en laddercompetities bij de KNVB. De KNVB-hackathon is geweest  en misschien zouden zij ons kunnen vertellen hoe dat de jeugdcompetities gaat beïnvloeden.

De blog "Spelregels" ging over de Superspeler van de Korfbalbond en het zou leuk zijn als iemand van het KNKV eens uitlegt wat de ervaringen zijn.

In de blog "Winnen, nu of later" vertelde ik over een artikel van Michiel de Hoog die schreef over een basketbalcoach die uit de jeugdcompetitie stapte omdat ze er niets goeds leerde. Ook daar zit een goed verhaal achter.

Nog een goed verhaal is waarschijnlijk in Noorwegen te vinden als de Noren ons vertellen over waarom zei onder de 13 jaar geen standen en uitslagen in jeugdcompetities gebruiken. Daarover schreef in de blog "Competitie".

En hierboven schrijf ik dus over hoe volwassen-regels botsen met denken van jeugd over de wedstrijden van de Nevobo. Dezelfde Nevobo die ooit startte met een actie om onnodige regels bij de competitie te verwijderen. Een toelichting zou geen kwaad kunnen.

Vertellen? Uitleggen? Toelichten? Waar heb je het eigenlijk over, zul je je afvragen.Nou hierover. Er is genoeg geblogd. Er is voldoende over de jeugd en de competitie geschreven. Het is tijd voor actie. Wat dachten jullie van een:

conferentie over "jeugdsport en het organiseren van competities" 

voor sportbonden en andere belangstellenden.

De eerste programma-onderdelen heb ik zojuist hierboven beschreven. En er zijn meer ideeën.

Plaats van handeling weet ik ook al: van der Knaaphal in Ede en minimaal één lezer snapt waarom. Datum en tijd volgt.

Er is zoveel goeds te vertellen over wat de jeugdcompetities beter kan maken. Dus KNVB, NeVoBo - en wellicht - NOC*NSF schouders eronder en we gaan het samen organiseren?! Als KNZB en KNKV jullie verhaal vertellen? En de naam van een dagvoorzitter ligt ook al voor de hand, als je de blog goed hebt gelezen.

En jullie lezers, verspreid de aankondiging via Social Media! Want bloggen is leuk, maar een echte conferentie over jeugd en competitie is nog veel leuker, ... en leerzamer en praktischer en spannender en ......  reageer! en dan wordt het  .....to be continued!

Reacties

Marc Donker zei…
Lijkt me een strak plan zo’n conferentie. Ik wil wel helpen.
Marc Donker zei…
Niet wetende of mijn eerste reactie is gelukt.
Nogmaals een goed idee zo’n conferentie. Ik wil wel helpen.

Berichten

Wisselen

Warming-up

Meiden

Rinus

Het Lieke Martens-effect

Opstellingen

Selecteren

Bloggen over bloggers