Een RKC-tje

De afgelopen week promoveerde mijn voetbalclub met een RKC-tje. Een RKC-tje is een promotie door een team dat eindigt op een zeer bescheiden plaats in de competitie. De naam komt van RKC die na een achtste plaats in de eerste divisie toch promoveert naar de Eredivisie. RKC-tjes komen - zover ik weet - alleen voor bij het voetbal en zijn er dankzij periodetitels. Met acht goede wedstrijden op rij en daarmee een periodetitel en een beetje doorzetten in de nacompetitie zit je zomaar als bescheiden middenmotor een klasse hoger.


In andere sporten promoveren alleen de betere teams uit een klasse. Nacompetities worden niet gespeeld door willekeurige periodetitelwinnaars maar door de nummers 2 en 3 uit de competitie. Als die teams promoveren weten ze dat bij de top van de huidige klasse horen en dus dat het volgende seizoen handhaven met het huidige team mogelijk is.

Dat geeft een  basis om beleid te maken: promoveren als je er aan toe bent, gestaag bouwen aan je niveau en eigen jeugd structureel inpassen. RKC-tjes geeft het voetbal spanning en sensatie maar maakt het vasthouden aan beleid lastig.


Want het het vervolg van RKC-tjes is vaak paniekvoetbal aan het einde van het seizoen. Immers vaak vind men dat de gepromoveerde maar zwakke middenmotor-selectie acuut versterkt moet worden om in de nieuwe klasse niet een modderfiguur te slaan. Opportunisme viert daarbij hoogtij en langjarig beleid blijkt vaak ver weg.

Niet alleen RKC-tjes maar het feit dat vertegenwoordigde elftallen in een aparte competitie spelen in combinatie met veel kleine voetbalclubs maakt vasthouden aan eigen jeugd ingewikkeld.

Als we even rekenen aan de aantallen: ongeveer 45.000 senioren spelen in een vertegenwoordigende elftallen. Voor de derde en vierde klasse komt dat neer op ongeveer 2% van alle voetballers. Dus om in de derde of vierde klasse een eerste selectie van 16 spelers uit eigen opgeleide spelers te laten bestaan heb je ongeveer 800 leden nodig want 2% van 800 is 16. Voor tweede klasse niveau is dat een veelvoud van 800, over eerste klasse en hoger heb ik het dan nog niet.


Echter de meeste clubs zijn te klein - kleiner dan 800 leden - voor dat doel en dus zullen er spelers voor het eerste team van buiten de club moeten komen. Gevolg: zwart geld en spelershandel tiert weelderig in het amateurvoetbal waarbij veel spelers van club naar club hoppen.

Er is nog een lastig punt in de voetbalpiramide opgesloten. Als een club opleiden hoog in het vaandel heeft staan, is de club rond de tijd dat de opgeleide spelers in het eerste team kunnen spelen, allang beroofd van het talent. Dat roven start al op vijf-jarige leeftijd door BVO's en houdt niet op totdat er net zoveel talent bij een club overblijft als walvissen in de zee, namelijk bijzonder weinig.

Zolang de huidige situatie voortduurt en dus de portemonnee van de voorzitter, de walvisjagers en RKC het voor het zeggen hebben is het vaak vechten tegen de bierkaai voor amateurclubs die serieus jeugdbeleid willen maken.

Ik zou daarom onder de huidige omstandigheden het jeugdbeleid loskoppelen van senioren en een volledige jeugdvereniging te worden. Jong-RKC of zo. Op die manier kun je je richten op echt jeugdbeleid. Ik wens mijn eigen RKC-club het komende jaar alle succes in de derde klasse en hoop ik van harte dat er iets van jeugdbeleid overeind blijft. Wat veel hoop geeft is dat maar liefst acht jeugdleden aan het eerste elftal zijn toegevoegd  (zie de Gelderlander). Daar kan zelfs Ajax niet aan tippen, laat staan RKC.

Het is het einde van het seizoen en de voetbalpupillentrainer gaat op vakantie. Tijdens de zomervakantie herhalen we een aantal eerdere blogs.

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Winnen

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Winnen, nu of later?