Spelregels

Sommige internationale sportbonden zoals de FIVB (volleybal) vernieuwen de spelregels in een hoog tempo. De sport zelf loopt er dan soms hijgend achteraan. Andere sportbonden zoals bij korfbal of hockey, voeren samen met de sport effectief nieuwe spelregels door. En dan heb je de FIFA. Bij de FIFA gaat spelregelvernieuwing traag en vooral halfslachtig.

De VAR is eigenlijk gewoon niet af. En nu gaan ze een paar kleine onderdelen aanpakken. Zo moet tijdrekken bij wisselen wordt aangepakt. De echte oplossing voor tijdrekken is spelen met zuivere speeltijd maar dat doet de FIFA natuurlijk niet. Het is altijd een halve oplossing.
Persoonlijk denk ik dat de FIFA het op een akkoordje heeft gegooid met de media. Er moeten namelijk elke dag honderden kranten, websites en televisieprogramma's over voetbal worden gevuld. Dus één vage beslissing via de VAR of een betwistbare buitenspeldoelpunt is al snel goed voor stapels publiciteit. Goed voor de media. Goed voor de FIFA.

Neem het aantal spelers in het veld. In Florence spelen ze nog altijd de vijfhonderd jaar oude voorloper van voetbal van stadswijk tegen stadswijk, Calcio Fiorentino genaamd. Vanwege weinig ballen en weinig wedstrijdmogelijkheden propte men zoveel mogelijk mensen in een team. Bij Calcio Fiorentino trommelen ze voor één team zevenentwintig mensen uit één wijk op.


Een paar honderd jaar later, in 18e-eeuws Engeland, speelden men nog steeds met veel spelers per team. In het ene dorp met 17 boerenknechten en in het dorp 50 kilometer ... euh sorry ... 35 mijl verderop met 24 bedienden per team. Toen de stoommachine en daarmee de trein werd uitgevonden kon men op het gehele eiland tegen elkaar spelen. Het werd daarmee belangrijk om gezamenlijke regels af te spreken. Het werd een compromis van 10 arbeiders plus een keeper.

Wat veel mensen niet beseffen is dat tien en een keeper zomaar een keuze is. Als je nu met voetbal zou uitvinden zou je dan ook elf spelers kiezen? Nee, natuurlijk niet! Want om met 22 man één bal te delen?  Het aantal ballen dat je raakt is met 21 kapers op de kust niet heel erg veel. Dan ben je in vrijwel elke andere balsport beter af. Voetbal zou veel leuker zijn met zeven tegen zeven of zo. Daarom spelen ook alle 35+ en 45+ elftallen zeven tegen zeven want verstand komt immers met de jaren.
En dan de ingooi, ook zo raar. Laten we het eens omdraaien en bedenk dat je bij handbal of basketbal de bal in moet schieten? Dat slaat óók nergens op. Ingooi past gewoon niet bij een sport met je voeten. Maar dat kunnen we een één of andere vage Engelsman niet kwalijk nemen toen hij in 1870 dit in een vlaag van verstandsverbijstering bedacht. Dat Engelsen vaker last hebben van verstandsverbijsteringen bewijzen ze wel met de Brexit.

Inmiddels is er alle tijd geweest om al dat soort gedachtekronkels te herzien. Daarom is Future Rules Football League een supergoed idee. In die League wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe en meer logische regels. Bij de KNVB hebben gelukkig betere ideeën dan antieke Engelsen of de FIFA.

In dezelfde achttiende eeuw werden kinderen als kleine volwassene gezien en speelden kinderen eeuwenlang met dezelfde regels als volwassenen. Inmiddels heeft men in de gaten dat kinderen kinderen zijn en geen mini-volwassenen en dus eigen regels verdienen. Het jeugdvoetbal in Nederland is inmiddels gelukkig behoorlijk hervormd. De ingooi is er bijvoorbeeld niet meer.

Toch zijn er zijn nog meer leuke mogelijkheden bij de jeugd. Ik las de gouden vondst van de Korfbalbond, de Superspeler. Zodra je meer dan twee doelpunten achter staat krijg je een extra speler. Totdat het verschil weer kleiner is dan twee doelpunten. Ik hou van dit soort aanpassingen. Dan gaat het echt over sportplezier, vind ik.

En volgens mij is dat waar het om gaat: spelregels in dienst van het spelplezier. En niet omdat domme Engelsen ooit iets bedachten. En ook niet om sportmedia of het corrupte FIFA-bestuur tevreden te houden.

Dat het bij de FIFA ooit anders wordt, zal altijd wel een illusie zijn. Ik hoop daarom dat de KNVB daar waar het kan vooral zijn eigen weg blijft bepalen en ik zie uit naar Future Rules Football in competities en vooral de Superspeler bij de jeugd!

Reacties

Berichten

Meiden

Selecteren

Jeugd en competitie

Snel leren fietsen

Het Lieke Martens-effect

Warming-up

Voetbaljeukwoorden

Rinus