Trainsters en scheidsrechters

Laat ik het nieuwe seizoen eens openen met een voorspelling: Sparta zal één van de degradanten in de Eredivisie zijn.

Het WK vrouwen is alweer even geleden. Eén van de conclusie tijdens het WK was dat vrouwenvoetbal volwassenen is geworden. De reden: er werd tijdens de WK in de media net zo kinderachtig over vrouwenvoetbal gezeurd als normaal over het mannenvoetbal.


Afijn, mijn eigen herinnering bij het WK vrouwenvoetbal was vooral de schrik van hoe conservatief voetbal nog is. Zo zag ik deze tweet met stukken tekst uit de jaren zeventig. 1970 om precies te zijn  en niet 1870 zoals ik in mijn onschuld dacht. 1970, het jaar waarin voetbal pas werd erkend door de KNVB!

Het zijn opzienbarende teksten met opzienbarende vooroordelen uit het verleden. Dat vooroordelen over vrouwen en voetbal nog altijd vaak voorkomen zijn, blijkt wel uit deze discussie twee dagen voor de finale.

Er werd in de discussie besproken of Sarina Wiegman ook een eredivisie-team zou kunnen trainen. Henk van Stee, technisch directeur van Sparta zou haar in elk geval nooit aannemen, zegt hij in het artikel. "Ook niet voor een opleidingselftal", aldus van Stee. "Ik vind het moeilijk om te onderbouwen en weet dat ik me op glad ijs begeef, maar ik geloof er gewoon niet in", zo gaat hij nog even verder.

In een tijd dat de grootste economie van Europa, Duitsland, al bijna 15 jaar geleid wordt door een vrouw, in een tijd dat al meer dan honderd jaar geleden de eerste Nobelprijs door een vrouw is gewonnen, durft Henk met droge ogen te zeggen dat een eredivisieteam leiden echt een stuk moeilijker is dan omgaan met Poetin en Trump of het ontdekken van radioactiviteit.


Het geheel wordt nogal merkwaardig als je dit bericht leest. Sarina Wiegman (dezelfde!), werd notabene als eerste vrouw in het betaald voetbal assistent van Jong Sparta(!). Op het moment van aanstellen stond Jong Sparta vijftiende in de competitie. Uiteindelijk is Jong Sparta dat jaar als zevende geëindigd. Acht plaatsen winst dankzij een goede assistent? Henk was in 2016 nog geen technisch directeur van Sparta.

Dit soort vooroordelen zegt natuurlijk meer over Henken binnen het voetbal dan over de capaciteiten van Sarina Wiegman, Angela Merkel, Marie Curie en vrouwen in het algemeen.

Henk is echter niet maar de ballenjongen maar de technisch directeur bij Sparta. En Sparta - net als elke BVO -  moet het hebben van nét iets beter zijn dan de andere voetbalclubs. Henk zou als technisch directeur dus alles moeten aangrijpen om elke halve procent toe te kunnen voegen aan zijn club.

Maar in plaats van daarbij open te staan voor goede trainers van welk geslacht, achtergrond of leeftijd dan ook, komt hij met:"Ik geloof er niet in", zoals hij waarschijnlijk ook "gelooft" dat Sparta dit jaar niet degradeert. 

De denkwijze van Henk is niet alleen jammer voor alle vrouwen met geweldige capaciteiten, het is ook schadelijk voor zijn eigen organisatie. Blijven geloven in volkomen onterechte vooroordelen gaat Sparta niet beter maken.

Dat het aanstellen van een trainster Sparta waarschijnlijk niet direct kampioen van de eredivisie maakt, snap ik ook. Maar dit is een symbool. Een symbool van hoe armoedig conservatief de Henken in het voetbal zijn.

Het kan wel, vrouwen op waarde schatten, ook bij voetbal. Dat laat de scheidsrechterscommissie bij de UEFA zien met deze progressieve aanstelling van Stephanie Frappart voor de Supercup.  


Ik train geen betaald voetbalvereniging maar slechts een pupillenteam. Maar ook daar gaat het niet om wat ik geloof, het gaat om wat werkt. Dat is wat ik geloof.

Ik geloof ook dat als het aan Henk ligt, er nooit wat zal veranderen. We zullen de verandering dus van onderaf moeten laten komen. Ik roep alle amateurclubs op om juist in het pupillenvoetbal veel meer vrouwen te stimuleren trainer te worden zodat alle Henkjes van zes jaar oud voortaan opgroeien zonder deze vooroordelen.

Bij volleybal ben ik alvast begonnen. Ik geef training samen met twee vrouwen. Zij brengen extra kwaliteiten mee die ik niet heb, en helpen mijn spelers beter te worden. Mijn pupillenteam krijgt het zwaar het komende jaar, zoveel is duidelijk. Ik ben blij met hun extra steun in onze strijd om niet te degraderen. Ik ben heel benieuwd of ons, en ook Sparta, dat gaat lukken dit komende seizoen.

Reacties

Berichten

Wisselen

Elf tips om kampioen te worden

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Tactiek

Rinus

Selecteren