Wisselen

"Pietertje, kom maar effekes wisselen".  Velen kennen die zin nog wel uit de pindakaasreclame van lang geleden. Pietertje moest wisselen bij de voetbal. Hij werd later zwemmer en Olympisch kampioen.

klik op het plaatje
Ik kan mij vergissen maar ik verwacht niet dat ik veel Olympische kampioenen in mijn team heb. Echter niet-Olympisch kampioenen moeten ook wisselen.

Pietertje moest wisselen omdat hij niet goed genoeg was. Helaas niet alleen in pindakaas-reclames maar ook in de praktijk komen wij de teams tegen die slechtere spelers vaker aan de kant zetten.

De betere spelers spelen vaker en de mindere spelers moeten een basisplaats verdienen. Thimo was hier al slachtoffer van. Echt onbegrijpelijk bij pupillenvoetbal. Bij ons team speelt elke speler, hoe goed of slecht, evenveel. Dus moet er flink worden gewisseld.

Wisselen brengt onrust mee. Met zeven spelers in het veld en negen spelers bij een wedstrijd betekent dat we twee wisselspelers aan de kant hebben. Verder spelen we met posities in het veld. Dat betekent dat spelers die invallen moeten weten waar ze moeten gaan staan.


Om alles in goede banen te leiden zetten we, jawel!, de laptop in. We wisselen elke drie minuten slechts één speler. Een slim Excel-programma rekent vooraf uit hoe dat te doen zodat de minste verschuivingen in de opstelling.

Na wat werk hebben we voor elke wedstrijd een overzichtelijk lijstje wie invalt en op welke positie. We coachen samen en mijn mede-coach regelt alle wissels en opstellingen. Daar ben ik hem veel dank voor verschuldigd.

Het lijstje geeft rust. Spelers weten waar ze aan toe zijn en dat betaalt zich uit. We hebben dit seizoen weinig gezeur gehad over posities, over de tijd dat ze aan kant staan en wanneer ze aan de beurt zijn.Ik weet het, het klinkt overdreven bij pupillenvoetbal, maar een laptoptrainer zijn heeft ook daar voordelen.

klik op het plaatje


Dat het niet aan de pindakaas heeft gelegen dat Pietertje niet leerde voetballen bewezen Dick Advocaat en Robin van Persie. Dan moet toch het vele wisselen hem fataal zijn geworden.

Jammer voor Pietertje's voetbalcarrière maar het gebrek aan goed wisselbeleid en laptoptrainers heeft ons land destijds wel vier gouden zwemplakken opgeleverd. Ik ben heel benieuwd of de KNZB dat in hun evaluatie meeneemt en voortaan voetbalpupillentrainers gaan instrueren?

Reacties

Berichten

Voetbaljeukwoorden

Pupillentaal

Tactiek

Opstellingen

Waarom de VAR niet werkt

Meiden

Elf tips om kampioen te worden