Trainers, sleutel tot succes

Er zijn kaderleden in vele soorten en maten. Zo is het handig dat er een goede penningmeester bij de club is die op tijd de contributie int. Een goede voorzitter die het voortouw neemt is ook geen overbodige luxe. Ook de trouwe materiaalman, de betrouwbare helpers in de kantine en de gepassioneerde wedstrijdsecretaris zijn bij elke vereniging bijzonder welkom.


Allemaal kader dat een club nodig heeft. In veel discussies over sportclubs (12) gaat het dan ook over de algemene term "kader". In deze blog breng ik daar ongenuanceerd een nuance aan:  er maar één kaderlid bij sportclubs die er echt toe doet: de trainer; met alle respect - zeg je dan - voor de andere vrijwilligers.

Mijn voetbalclub is de afgelopen jaren van driehonderd naar zevenhonderd leden gestegen. Dat is omdat er een geweldige trainer bij de Champions League (= de allerkleinste voetballers) staat. Geholpen door een zeer lage drempel (geen contributie bij de start) heeft die trainer voor het merendeel van de groei van de gehele jeugd gezorgd. 

Mijn zoon zit op freerunnen en dat is gegroeid van drie naar veertig kinderen. De reden: een geweldige trainer waar alle jongens naar opkijken.

In de afgelopen vijftien jaar blijkt bij volleybalclubs die in leden zijn gestegen maar één factor echt van belang: de trainer.

Voor vrijwel alle aanwas binnen de jeugdsport geldt: de trainer is de sleutel tot succes. En ja, er zijn andere factoren die de gezondheid van een club kunnen verpesten. Maar wil je meer leden, meer doelgroepen aan het sporten, meer bewegen, werkende sportakkoorden, vitale sportorganisaties, en inclusieve sport? Investeer dan onvoorwaardelijk in trainers.


Drie zaken verdienen aandacht:  

Omdat trainers zo belangrijk zijn, is investeren in begeleiding van de trainers van levensbelang voor de club. Zo is het percentage trainers wat elk jaar afvalt, en dus weer aangevuld moet worden vaak hoog. Zonde. Met juiste informatie, voortgangsgesprekken, toekomstperspectief en ondersteuning kun je enorme winst maken bij het behoud van je trainers. En elke trainer die niet stopt, hoef je niet te vervangen. En een trainer die blijft wordt vaak steeds beter.

Als clubs serieus willen groeien of gezond blijven dan maken ze trainersbegeleiding tot hun allerhoogste prioriteit. 

Beroepsperspectief 
Het trainersvak heeft meer dan ooit recht op een beroepsperspectief. In het onderwijs is de klacht dat het beroep onderwijzer slecht betaald, ondergewaardeerd en zwaar is. Die situatie is nog heilig vergeleken bij hoe de gemiddelde beroepstrainer zich in bochten moet wringen om een nog enigszins fatsoenlijk bestaan op te bouwen. In de BV Nederland is er vrijwel geen plaats voor beroepsvoetbal-, volleybal- of wat voor sportjeugdtrainer dan ook, waardoor FC Jong Nederland voornamelijk getraind wordt door vrijwilligers. Goedwillend noem je die trainers vaak. Volgens mij hebben we meer aan goedfunctionerend, goedgewaardeerd en goedbetaald. 

Als ik reflecteer naar mijn eigen situatie: Ik word wel eens gehint op vacatures in de sport. Als ik overweeg om als voetbal- en volleybalpupillentrainer aan de slag te gaan en ik neem mijn gezin, inkomen, arbeidsvoorwaarden en zekerheid in het oog dan zou overstappen sociale zelfmoord zijn. En wat voor mij geldt, geldt bij mogelijk bij duizenden nu goedwillende vrijwilligers. Voor degene die wél in de sport werken, het zijn moeizame contracten, subsidies die stoppen, doorgaan en weer stoppen en veel, heel veel onzekerheid.

Als BV "Nederland" serieus wil zijn met de sportakkoorden dan maken ze beroepsperspectief voor jeugdtrainers tot hun allerhoogste prioriteit. 



Toegankelijkheid opleidingen 
Een vraag: "Welke trainer heb je liever voor het team van jouw zoon of dochter staan, een pedagogisch goed onderlegde trainer met 15 jaar ervaring met jeugd of een bankmedewerker of loodgieter zonder trainerservaring die twee jaar in het eerste van de plaatselijke voetbalclub heeft gespeeld?"

De KNVB heeft zijn jeugdtrainersopleidingen aangepast. "Met meer aandacht voor pedagogiek", aldus Ab van de Velde, technisch jeugdcoördinator bij de KNVB. De KNVB is het dus met mij eens dat deze kwaliteiten erg belangrijk zijn.

Daarom is het ook volkomen logische (?!?) dat de bankwerker en loodgieter wel tot UEFA Youth C wordt toegelaten en die ervaren trainer niet. Je kunt veel van de KNVB zeggen maar niet dat je ze kunt betrappen op consequent beleid.

Daarnaast studeren aan de universiteit is goedkoper dan een trainersopleiding bij de KNVB.

Kortom als de KNVB en ook andere sportbonden goed opgeleide trainers willen dan maken ze toegankelijkheid en betaalbaarheid van de trainersopleidingen tot hun allerhoogste prioriteit.

Kortom wij van voetbalpupillentrainer.nl adviseren goede voetbalpupillentrainers. En goede volleybalpupillentrainers. En goede handbalpupillentrainers. En goede hockeypupillentrainers. En goede ... 

Reacties

Berichten

Wisselen

Voetbaljeukwoorden

Tactiek

Pupillentaal

Opstellingen

Thimo

Curlingouders

Een RKC-tje