Selectieperiode

Het is weer de tijd van het jaar. Bij veel clubs zijn er plotseling gezellig veel ouders aanwezig die zenuwachtige langs de lijn drentelen tijdens de trainingen. Die gezelligheid wordt aangevuld met interessant doende trainers met ernstige blikken, geheimzinnig gefluister in bestuurskamers en nerveuze spelers en speelsters met onwennig hesjes. Kortom de selectieperiode is weer begonnen.


Die sportieve periode aan het einde van het seizoen is bijvoorbeeld ook herkenbaar door een collectief geheugenverlies van het trainerscorps. Het hele jaar spelen de spelers in de teams en kunnen minimaal 25 keer per jaar tijdens een wedstrijd en een veelvoud daarvan op de training bekeken worden. Alleen zijn de trainers spontaan die informatie vergeten, en moeten er plots selectietrainingen worden georganiseerd. Op basis van één mooie passerbeweging of een geweldige blunder op die selectietraining worden dan de nieuwe teams samengesteld. Een beetje alsof je een kind over laat gaan naar de volgende klas op grond van de laatste overhoring op de laatste vrijdagmiddag voor de zomervakantie.

De selectieperiode is wel de juiste tijd voor de club om nieuwe vrijwilligers te werven. Want meerdere vaders en moeders die de rest van het jaar geen poot uit te steken staan plotseling frequent naast de trainers en vragen omstandig naar het wel en wee van hun zoontje. Ik zou de volgende regeling willen voorstellen: alleen ouders die het hele jaar bardienst draaien of scheidsrechter zijn geweest of ander vrijwilligerswerk hebben gedaan mogen vragen stellen. Moet je eens kijken hoe snel de vrijwillige posities binnen de club zijn ingevuld!


Nog opvallender zijn de trainers die dat uitsluitend trainer zijn om hun zoontje omhoog te helpen. Hoe vaak zijn de zoontjes van trainers niet de zwakste speler in een team? Grappig genoeg gebeurt dit zelfs tot op topniveau, getuige dit gerucht over Zinedine Zidane, die zijn zoon als keeper heeft aangesteld waardoor hun topkeeper Navas moet vertrekken.

Hoe gezellig ook, maar volgens mij is het beste een groot deel van die selectieperiode vaarwel te zeggen. Als spelers jonger zijn dan 12 jaar? Begin er dan niet aan! SV Blauw Wit uit Nijmegen heeft het goede voorbeeld al gegeven. Ze selecteren niet, en dan heb je ook geen selectieperiode nodig. En als ze ouder zijn dan 12 jaar en je wilt toch wat? Het kan ook anders.

Bij mijn volleybalclub hebben we de spelers zelf gevraagd of zij voor een prestatieteam in aanmerking willen komen en ze daarbij ook nog twee goede andere opties gegeven. In de hoop dat de ouders de keuzes van de kinderen zo min mogelijk beïnvloeden en ze vooral zelf kiezen, hebben we teams samengesteld met de kinderen over die zelf voor de toplijn kozen. Of ze de sport al dat niet beheersen of talent hadden, was geen voorwaarde.


Helaas hadden we teveel spelers voor twee teams en te weinig voor drie teams en hebben we sommige spelers anders moeten indelen. Het liefst hadden we al die spelers een kans gegeven. Het blijkt overigens dat maar een beperkt deel van de spelers zelf kiest voor het selectieteam. Het overgrote deel kiest anders en wil gewoon met vrienden of vriendinnen in een team. En ja - beste ouders - ook spelers met talent.

Ik kan de opmerkingen over deze blog en het afschaffen van de selectieperiode al wel raden. "Selecteren hoort er nu eenmaal bij de sport, we zijn allemaal watjes aan het kweken en de zwakkeren worden weer de hand boven het hoofd gehouden" en meer van dat soort kreten. Onzin, volgens mij bepalen we zelf wat er niet en wel bij sport hoort. En watjes kweek je door alles voor iemand te beslissen. Volgens mij zouden we dát moeten doen wat meerwaarde heeft voor de sporters.

Ik kan alleen slecht ontdekken wat de knulligheid van die selectietrainingen en het politiek gekonkelfoes van al die ouders en trainers nu exact voor meerwaarde heeft. Wat goed is voor de sporters maakt zelden onderdeel uit van de selectiebeleid, zo is mijn ervaring.

Kortom, echt gezellig kunnen we de selectieperiode niet noemen. Laten we daarom in mei en juni die tijd inruilen voor tijd op terrasjes, BBQ's en gezellige voetbaltoernooien. Dan volgt er vast nog een mooie zomer en een mooi nieuwe seizoen!

Reacties

Berichten

Wisselen

Meiden

Warming-up

Playstationcoach

Bloggen over bloggers

Snel leren fietsen

Sport-intimidatie

Het Lieke Martens-effect