Nieuw seizoen

"Tijd voor een nieuw seizoen." Met zo'n openingszin denkt tegenwoordig iedereen dat je blog over Netflix gaat. Wellicht teleurstellend, maar mijn blog gaat over jeugdsport.


Achtjarigen worden negenjarigen, C-jeugd wordt B-jeugd en pupillen worden junioren. Elk seizoen moet spelers, team en competities opnieuw worden ingedeeld. Je zou zeggen een seizoensovergang en al dat indelen na een flink aantal jaren oefenen routine is bij clubs en sportbonden. Niets is echter minder waar en er zijn - in mijn ogen - nogal wat verbeteringen mogelijk.

Neem bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen. Bij de KNVB zijn er sinds een paar jaar indelingen per leeftijdsjaar met als leeftijdsgrens 1 januari. Dat is slim want dezelfde grenzen worden gehanteerd voor internationaal voetbal en - het allerbelangrijkste - de leeftijdsgrenzen voor scholen in Nederland.

Waarom veel andere sportbonden als de Nevobo, de KNHB en de KNKV hier af wijken en ouderwetse grens van 1 oktober hanteren, is mij een volkomen raadsel. Een simpele en toekomstbestendige maatregel: doe nu gewoon bij alle sportbonden de leeftijdsgrens voor de competitie op 1 januari.


Van teams moet ook de sterkte worden aangegeven zodat op niveau kan worden ingedeeld. Er zijn verenigingen die daar misbruik van maken en systematisch te laag inschrijven om kampioen te kunnen worden. Voor dat soort domme verenigingen heb ik twee weken geleden tien andere tips gepubliceerd. Zonder gekheid, op lange termijn houd je jezelf voor de gek, en wie je daar nu precies een plezier doet, is mij niet duidelijk. Het zou goed zijn als de sportbonden dit hard aanpakken.

Er zijn ook verenigingen die teams te hoog inschrijven. Soms per ongeluk maar het gebeurt ook expres vanuit een soort van arrogant kijk-eens-hoe-goed-wij-zijn. Bij mijn voetbalvereniging hebben ze daar een handje van. Meedoen in de hoofdklasse is een soort prestige geworden en dat teams er vervolgens met elf nederlagen afgaan lijkt op de koop toe te worden genomen. Ik vraag mij wederom af wie je daar precies een plezier mee doet? Misschien zouden clubs tegen hun eigen arrogantie beschermd moeten worden?

Bij de Nevobo hebben ze een eigen oplossing voor het indelen op sterkte: het spelen van een toernooi. Het idee is uitstekend, de uitvoering rammelt. Op dit moment gooien ze alle teams voor meerdere niveaus in één toernooi en zijn dus de niveauverschillen tijdens die wedstrijden enorm. Gevolg: setstanden van 25-3 of 25-5 zijn eerder regel dan uitzondering. Wie je daar nu precies een plezier doet, is mij niet duidelijk. Ook hier ligt een wijziging voor de hand: Nevobo splits het toernooi in een hoofdklasse en eerste-klassetoernooi.

Uiteindelijk zijn alle spelers en teams gebaat bij een oplossing waarbij iedereen op zijn niveau kan spelen. Of zoals de KNVB het verwoord: Elk individu heeft een niveau nodig waarop sporten uitdagend is en waarin er balans is tussen lukken en mislukken.

Om dat doel van passend niveau voor iedereen echt goed te bereiken zijn er volgens mij nog andere oplossingen nodig. Oplossingen die de huidige structuur omver gooien.


De foto bij het begin van de dit artikel is van één mijn favoriete Netflix-series Black Mirror. Science fiction serie Black Mirror gaat over technologie in de toekomst. Die Science Fiction kan in de jeugdsport nu al.

Teamsterktes kun je tegenwoordig namelijk met behulp van Big Data-technologie en artificial intelligence op goede manier voorspellen. Als je weet welke spelers in welke team zitten kun je op grond van historische data voorspellingen maken van sterktes van teams. Dan maakt het niet meer uit hoe je leeftijdsgrenzen hanteert en of je te laag of te hoog inschrijft.

De sterkte van teams kun je op basis van resultaten van het lopende seizoen bijstellen en kun je prima competities - bijvoorbeeld in laddervorm - samenstellen met behulp van de nieuwe technologie. Gelukkig is dit ook de denkwijze is van - op zijn minste een aantal - KNVB-ers.  Dit idee wordt samen met SciSport uitgewerkt. Heren KNVB-ers, doe mij een plezier, en neem ook de andere sportbonden mee op sleeptouw en hou dit niet bij voetbal alleen. Het zou echt geweldig zijn als Nederland als eerste land ter wereld technologische geavanceerde jeugdcompetities aanbiedt die passen bij elke jeugdige sporter.

Wat dachten jullie van starten in seizoen 2021-2022? En voor degene die daarop niet kunnen wachten, op 5 juni 2019 start ook een nieuw seizoen. Oeps, gaat mijn blog toch nog over Netflix.

Reacties

Berichten

Wisselen

Elf tips om kampioen te worden

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Tactiek

Rinus

Selecteren