Meiden

Mijn team heeft de eer om met twee dames, of moet ik zeggen meiden, in het team te voetballen. Ik zeg bewust eer want ze zijn echt een meerwaarde voor het team. De ene meid is een meedogenloze verdedigster die niets of niemand laat passeren. Een kwaliteit die je vaak bij meiden tegenkomt.


De andere dame heeft een fantastisch traptechniek. Daarnaast heeft ze altijd extra aandacht bij een blessure van spelers inclusief de tegenstander en zorgt dat het goed met iedereen gaat. Maar laat ik niet generaliseren naar vrouwelijke eigenschappen.

Bij volleybal trainde ik vooral meisjes, veel 12- en 13-jarigen, ook wel C-jeugd genoemd. Krachtverschil tussen jongens speelt dan nog geen rol, integendeel meiden rond die leeftijd zijn meestal zelfs groter en sterker.  De meeste wedstrijden die we speelden tegen jongensteams werden door ons gewonnen.

Bij de begin van de jongenspuberteit rond 14 jaar is dat over. En hoewel er dan nog steeds prima tegen elkaar gespeeld kan worden, is er wel sprake van een echt krachtsverschil. De meisjesselecties van de B-jeugd, 14-15 jaar wisten meestal niet van jongens te winnen.Bij voetbal merk je hetzelfde patroon. Tot aan de 10 jaar is er geen verschil tussen jongens en meiden. Tussen 10 en 12 jaar zijn meiden zelfs sterker omdat ze eerder in de puberteit zijn. Daarna is dat verschil voorbij en neemt de kracht van de jongens de overhand.

Wellicht omdat ik gekleurd ben dankzij die geweldige meiden in ons team, maar in de twee jaar dat ik bij de jeugdvoetbal zit merk ik dat het spelen van jongens en meiden bij voetbal prima is geregeld.

Complimenten voor de KNVB. Samen spelen tot en met 11 jaar en daarna kunnen kiezen voor een eigen meiden-voetbalcompetitie getuigt van inzicht bij de bond.

Toch bestaat er één dispensatieregel bij voetbal die heel merkwaardig overkomt. Meiden mogen vanaf Onder 10 één leeftijdsklasse lager(!) meespelen. Voor Onder 13 en ouder is dit wenselijk. Echter die meiden van 11 steken al een kop boven de jongens van hun eigen leeftijd uit. Meespelen bij een jaar jonger wordt klein-Duimpje-tegen-de-Reus voetbal. Of beter, Sneeuwwitje tegen de Dwergen.

Tijdens de bijeenkomst van de KNVB over het acht tegen acht voetbal afgelopen woensdag in Ede kwam het idee van afschaffing van die dispensatie ook uit de zaal. Het is goed om te weten dat ik niet de enige ben met deze verbazing.Volleybal en voetbal verschillen niet zoveel als sport dat meiden van nature beter kunnen volleyballen en jongens beter kunnen voetballen. Dat geloof ik niet. Dus dat jonge jongens beter in voetbal zijn is volgens mij volkomen onzin. Jongens zijn op later leeftijd sterker, dat bepaalt uiteindelijk het verschil.

Dat jonge meisjes nu nog minder goed lijken te voetballen heeft een andere oorzaak. Veel meisjes starten later met voetballen. Zowel op straat als bij de club. Meisjes hebben dus gewoon minder voetbalvlieguren. Goede training en de aantrekkingskracht van Lieke Martens zal dit effect verkleinen.

Naast de dispensatieregel zou ik Meisjes-Onder-11 voetbal helemaal afschaffen. Teams met alleen meiden zijn natuurlijk prima, maar volgens mij kunnen die uitstekend in de reguliere Onder-11-competitie spelen.Nog een vraag voor de KNVB: waarom staat de "G" van gemengd achter teams in de Jeugd Onder 8, 9, 10 en 11-klasse? Het maakt toch helemaal niet uit of je met allemaal jongens, allemaal meiden of een gemengd team speelt. Die "G" maakt onderscheid waar dat niet nodig is.

Ons team heet daarom gewoon JO10-1. Zonder de G. Alhoewel, misschien gaan we volgend jaar de G toch maar toevoegen. De G van Geweldig dan.

Reacties

Berichten

Wisselen

Voetbaljeukwoorden

Pupillentaal

Tactiek

Opstellingen

Waarom de VAR niet werkt

Elf tips om kampioen te worden