Energie in de sportclub

In de vorige blog schreef ik over het belangrijkste proces binnen een club, het energiebeleid. Ik heb beloofd wat tips en truc te geven, dus daar gaan we .....

De tips gaan het makkelijkst aan de hand van een nieuw soort organogram van een verenging. Normaal is een organogram een hark met bovenaan het bestuur en de voorzitter en dan in de takken de diverse bestuursleden en commissies. Spelers en ouders komen merkwaardig genoeg nauwelijks voor. Google maar eens voor de grap op organogram sportvereniging.


Ik teken organogrammen van sportverenigingen tegenwoordig op een andere wijze.  Als volgt: bovenaan de mensen waar het om gaat en het proces waar het om draait: sporters en ingeval van de jeugd, ouders en natuurlijk voetbal. Direct daaronder staat dat wat het sportproces direct ondersteunt en zonder wie er geen trainingen en wedstrijd mogelijk zijn: coaches, trainers, leiders, scheidsrechters en wedstrijdleiders.

In de volgende laag degene degene die de directe ondersteuners ondersteunen: wedstrijdsecretariaat, scheidsrechterscommissie en technische commissies. Tenslotte een laag met commissies die de belangrijke bijzaken regelen en als onderste laag, de stevige bodem van het bestuur. De ondersteuning verloopt dus van onder naar boven.


De initiatief-energie zoals ik dat in de vorige blog noemende stroomt ook voornamelijk van onder naar boven. Vanuit de bovenkant van de organogram stroomt er juist meer reactie-energie naar beneden.

Energie bindt
De positieve energie die mensen halen uit spelen of helpen bij de sportvereniging is wat mensen bindt. Dit ligt bijvoorbeeld anders anders dan bij werk of familie. Neem werk. Woorden als "hypotheek", "het-is-maar-werk" of "morgen-een-dag-vrij" vangen daar tijdelijk energiedips op. (Hoewel vele burn-outs bewijzen dat dit ook maar tijdelijk is.) Bij vrijwilligerswerk is die uitweg er niet en zal het bij gebrek aan positieve energie het snel gedaan zijn met vrijwillige bijdragen.

Energiekaart
Gebruik enquêtes en vragen om zicht te krijgen bij welk vrijwilligerswerk in de club veel negatieve energie ontstaat. Geen doeltjes op de training? Het selectiebeleid wordt als oneerlijk ervaren? Geen goede instructies bij de bardienst? Ga op zoek naar de energielekken van de club en doe er wat aan.

Meer is minder
Het bestuur is er bij uitstek voor om initiatieven te ontplooien. Omdat het bestuur ook vrijwilligers zijn, is de initiatief-energie niet onbeperkt. Daarom zorg ik - samen met het bestuur dat ik begeleid - ervoor dat we een maximaal aantal punten tegelijkertijd behandelen. Andere zaken komen op een wachtlijst en daar wordt geen initiatief-energie in gestopt totdat één van de acht klaar is. We doen acht zaken goed in plaats van veel zaken half.



Loodgieter
Lukt het om alleen aandacht te besteden aan die acht onderdelen? Nee, in de praktijk zijn regelmatig onverwachte zaken die om aandacht vragen. Energielekken noemen we deze punten. Sterker nog, "energielekken" staan bovenaan de agenda van elke bestuursvergadering. Zoals een goed loodgieter betaamd doen we met deze energielekken twee dingen: we dichten het lek; en we zorgen voor maatregelen die het lek in de toekomst voorkomt.

Prioriteit
Bepalen welke punten nu precies worden opgepakt is met dit energiemodel relatief eenvoudig. Het initiatief dat de meeste positieve energie levert doen we eerst.

Maak het af (of stop)
Allereerst wordt het eens over wanneer een actiepunt ook echt af is. Dat voorkomt ergernis. Maak het actiepunt af. Uitstellen kost uiteindelijk meer energie dan doorpakken. Een simpel doch doeltreffend advies: begin niet als je het niet af kunt maken. Als halverwege blijkt dat afmaken geen optie is, stop(!) en communiceer dat duidelijk. Dat kost veel minder energie dan actiepunten door laten lekken.

Delegeren
Niet alleen in het bestuur maar ook in de tussenlagen worden initiatieven gestart. Sterker nog, ik durf de stelling aan dat hoe meer initiatief-energie vanuit andere lagen dan het bestuur komt, hoe vitaler de vereniging. Dodelijk is het daarom als het bestuur initiatieven smoort alleen maar omdat ze niet betrokken zijn. Anderzijds kan veel vrijheid leiden tot teveel initiatieven gaat veel langs elkaar heen. Belangrijk is daarom met commissies en anderen goede spelregels wordt afgesproken om beide problemen te voorkomen. Goed delegeren noem je dat en het internet staat vol met tips.



Deel successen
Veel positieve energie krijg je door dan samen successen te voeren. En dan niet alleen de kampioenschappen en overwinningen maar vooral ook andere successen als de nieuwe trainer van JO11-7 die het leuk doet of dat deze week wederom alle wedstrijden door eigen scheidsrechters zijn gefloten. Je krijgt niet alleen positieve energie van successen. Succes trekt ook nog eens nieuwe mensen en nieuw succes aan en dus zal het alleen maar meer worden.

Niet op de hoogte
Je wordt ergens voor gevraagd maar ondertussen blijkt dat anderen allerlei zaken geregeld hebben zonder dat jij er van weet? Herkenbaar? Dan herken je de energie die daardoor wegstroomt. Bij goed delegeren hoort ook een goede communicatie en het uit handen durven geven.

Geen reactie
Niet reageren zijn energiekillers van jewelste. Als je gevraagd wordt iets te doen of ergens op te reageren dan is mijn stelling: het kost altijd energie. Zelfs als je geen tijd hebt om te reageren komt het terug in de vorm van schuldgevoel of verwijten met bijbehorende negatieve energie. Je kunt daarom beter op een manier reageren dat de hoeveel energie zo hoog mogelijk blijft. Bijvoorbeeld door direct te vertellen dat je nu geen tijd hebt en dat je er snel op terug komt. Nog beter is natuurlijk die Netflix aflevering tien minuten later te starten en toch snel te reageren.


Afspraken
Wat voor reageren geldt, geldt ook voor het nakomen van afspraken. Een afspraak niet nakomen heeft dubbel negatief effect. Niet alleen is er geen vooruitgang geboekt, er komt ook veel negatieve energie bij vrij. Bij andere door irritatie maar vooral ook bij jezelf door schuldgevoel. Het niet nakomen van afspraken kost misschien wel meer energie dan het gewoon doen. Bedenk dus goed wat niet nakomen voor gevolgen heeft. Als je een afspraak niet na kan komen maak hem dan niet, is een simpel doch doeltreffend advies. Als na verloop van tijd blijkt dat jou het nakomen niet lukt dan geldt hoe sneller gecommuniceerd, hoe meer positieve energie er wordt behouden.

Voor afspraken en reacties geldt: maak mensen bewust wat dit met de sfeer en energie doet binnen de vereniging. Dat is ook managen van energie

Verantwoordelijkheid
De reactie-energie die leden in de vereniging inbrengen is niet vrijblijvend. Er is een verantwoordelijkheid waar ze op aangesproken kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld als ouder niet te pas en te onpas overal ongezouten kritiek uiten en daarmee de energie in de vereniging om zeep helpen. Of schreeuwend langs de zijlijn de scheidsrechter uit staan foeteren. Reactie-energie is belangrijk in het verengingsleven en ook hier is bewustwording belangrijk.En uiteindelijk is afscheid nemen van mensen die veel energie (blijven) kosten ook een optie.

De blog is lang geworden en kostte veel energie. Aan jullie om deze energie te gebruiken en in de vorm van positieve energie binnen jullie verenigingen in te brengen! Succes.

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Winnen

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Winnen, nu of later?