Vrijwilligersbeleid? Energiebeleid!

Ik gooi er gelijk een gewaagde stelling in:  "Bij sportverenigingen is er geen gebrek aan vrijwilligers, er is een gebrek aan goed omgaan met vrijwilligers."

Een voorbeeld uit de praktijk. Het bestuur van FC Juinen besluit dat er een nieuw beleid voor de komende tien jaar nodig is. Op de vorige beleidsplan stond visie & beleid FC Juinen 2007- 2016 en is verouderd. Erik-jan, EJ voor vrienden en secretaris van de club pakt enthousiast de handschoen op en biedt aan om een draft-visiedocument te schrijven. Karel de voorzitter en Theo, materiaalman en oudste clublid sluiten aan bij het werkgroepje. Ook Pieter, van het technisch beleid wil wel graag meelezen.



Een week na het besluit in de bestuursvergadering schrijft Erik-jan erna een eerste versie, en stuurt dit naar het drietal.

Situatie 1
Karel reageert na 6 dagen met een kort mailtje: "bedankt". Pieter reageert niet en komt pas bij de volgende bestuursvergadering er op terug met de mededeling dat hij het te druk had.  Theo knikt op zaterdag een keer in het voorbijgaan goedkeurend richting Erik-jan.

Situatie 2
Karel reageert nog binnen het uur met een mail, prijst hem voor zijn snelle werk en doet wat suggesties. Pieter schrijft een kort mailtje en benoemd een aantal puntjes en wat schrijffouten en Theo spreekt Erik-jan aan op zaterdag langs het veld en vertelt omstandig dat hij blij is dat er gebruik is gemaakt van de oude visie omdat hij bang was dat een aantal goede punten niet terug zouden keren.

Bedenk nu het energieniveau van Erik-jan in bij beide situaties. Daar waar bij de tweede situatie zijn energie waarschijnlijk is gestegen, kun je voorstellen dat de energie in de eerste situatie is een behoorlijk knauw heeft gehad. Datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor het energieniveau van de rest van het drietal en zelfs voor de energie in het hele bestuur bij de volgende vergadering.

Vrijwilligers zijn in veel gevallen verbonden aan de club door clubliefde en energie. Maar zeker voor mensen die net lid zijn is de clubliefde nog beperkt en is het vooral de energie die ze krijgen bij de vereniging is wat de verbondenheid in stand houdt.

Om de energiehuishouding van een vereniging wat beter uit te leggen maak ik onderscheid in twee soorten energie. Initiatiefenergie - sorry ik heb even geen beter woord - is de initiële energie waarmee iemand iets start. Dat kan positief zijn, zoals Erik-jan hierboven of negatief: "Nou als niemand het doet, dan doe ik het maar."



En er is reactie-energie. De energie zoals die afkomstig is van Karel, Theo en Pieter hierboven.  De energie die er in gestopt wordt met reacties, complimenten maar ook met het opvolgen van acties. Beide soorten energie kunnen positief of negatief zijn en werken op elkaar in. Het gevolg kan zijn dat het energieniveau bij de betrokkenen stijgt of dat het energieniveau juist daalt.

 Als vrijwilligers afhaken of niet eens beginnen aan meehelpen, is dat vaak omdat energievreters de overhand krijgen boven de energiegevers.  Dat het balletje te vaak naar beneden stuitert in plaats van omhoog.

Energievreters kent iedereen. Mensen die niet reageren omdat ze het te druk hebben is één van de grootste killers. Maar ook mensen die een afspraak niet nakomen, of die hun waardering omzetten in een ongezonde portie kritiek, ook wel de klant-is-koning-houding genoemd. Maar ook vermeend ongelijkheid of oneerlijkheid als het selectieteam weer op het goede veld mag trainen. De energiekillers zijn er legio.

Energiegevers kent ook iedereen. Het enthousiasme waarmee Erik-jan begint is een goed voorbeeld. En waardering is uiteindelijk niets anders als positief teruggekaatste energie.

Succesvolle verenigingen hebben vooral die energiehuishouding op orde. In de dagelijkse gang van zaken is de wisselwerking tussen leden, commissie-leden, technisch staf en bestuur zo dat het energieniveau binnen de vereniging hoog blijft of omhoog gaat. Als gevolg daarvan vinden veel mensen het leuk om bij de vereniging betrokken te zijn en te blijven.

Verenigingen die klagen over gebrek aan vrijwilligers zijn meestal verenigingen die hun interne energiehuishouding niet op orde hebben.

Het organiseren, regelen, onderhouden, en in stand houden van de energie, kortom het managen van de energie binnen de vereniging is dus zeer belangrijk voor het succes van de vereniging.



Interessant is natuurlijk de vraag op welke manier de energiehuishouding van een vereniging op orde gebracht kan worden. Om dat uit te leggen, daarvoor is deze blog te kort. Ik beloof dat ik de volgende blog in ga op tips en trucs.

Nu ik deze belofte heb gemaakt, ligt de eerste energiekiller op de loer. Want als mijn blog volgende week onverhoopt over Ajax in de Champions League gaat, heb ik de volgende teleurstellingen onder mijn lezers alweer te pakken en wordt hun energieniveau lager. Waarbij een blog over Ajax voor PSV- of Feijenoord-fans al bij voorbaat een energiekiller is. In de tussentijd kunnen jullie wel mij nog van wat positieve reactie-energie voorzien. Graag zelfs.

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Opstellingen

Winnen

Voetbaljeukwoorden

Elf tips om kampioen te worden

Meiden

Pupillentaal