YouTube en smartphone

Soms ben je blind om verandering te zien. Ik heb het met mijn eigen kinderen. Ze groeien als kool, veranderen iedere dag, maar mij valt weinig  op omdat ik er bovenop zit.  Maar dan oom of tante, die na een jaar de neefjes en nichtjes niet gezien te hebben, bij een verjaardag langs komt en roept: "Ooow, wat ben je gróót geworden."  Met van die onvermijdelijk natte zoenen waar je niet op zat te wachten. Dankzij lange tussenpozen zien die oom en tante wél de verandering die jij niet ziet.Nou, dezelfde ervaring als oom of tante had ik nadat ik na tien jaar afwezigheid de sportvelden en - hallen weer binnenliep. Toen kon ik net als oom of tante zien wat er allemaal in tien jaar veranderd was.

Vroeger moest ik veel moeite doen om techniek of tactiek in de training visueel te maken voor mijn spelers. Ik leende spelers van eerste teams om voorbeelden te geven aan jeugdspelers of maakte ik zelf tekeningen, die je dan weer moest kopiëren bij een copyshop.
Ook waren er voor volleybal standaard sets met techniek-tekeningen die je kon gebruiken om wat aan je spelers uit te leggen.  Ik weet ook nog dat ik een boekje in eigen beheer heb gemaakt met uitleg over techniek. Het boekje vond gretig aftrek bij collega-trainers die worstelde met hoe techniek precies moest worden uitgevoerd. Die worsteling zie ik overigens nog steeds. 

Soms kon ik een een videocamera ergens regelen. Die waren vrij prijzig en dus waren die niet zomaar beschikbaar. We organiseerde dan een training met alleen maar video-opnames en gingen opnames later voor de televisie met zijn allen bekeken. Het koste wel flink wat extra tijd maar dan had je ook wat.

Tegenwoordig is dit al helemaal anders. Ik schreef al eerder de app Rinus waardoor je als trainer je training tegenwoordig gewoon op zak hebt en VTON doet iets soortgelijks. Maar vooral op het gebied van visuele informatie geven aan iemand die leert sporten is er veel verandert. Bij die verandering passen twee woorden: YouTube en smartphone.

Hoe gaat een Zidane passeerbeweging of hoe gaat een volleybalpass? Hoe doe je een wreeftrap of hoe gaat een eerste tempo aanval? Even zoeken op YouTube ... en je krijgt zoveel mogelijkheden dat het meeste werk er vooral in zit om het kaf van het koren te scheiden. Dus  inmiddels gaat er minimaal één Youtube-link per week richting de Whatsapp-groep van het team op hun smartphone. Zo handig!

En daar blijft niet bij. Want nog handiger vind ik de mogelijkheden om zelf video te maken. Zo maak ik gebruik van de animatie-mogelijkheden binnen Powerpoint om opstellingen visueel te maken. Daar waar je vroeger tekeningen op papier zette en vervolgens de helft van het team het niet snapte omdat het niet bewoog, maak ik nu een video in een beperkte tijd met uitleg en beweging.

Zie hieronder voorbeelden voor voetbal en volleybal.
De mogelijkheden om dit zelf te maken zijn nu al eindeloos en we staan slecht aan het begin, denk ik. Mijn conclusie is in ieder geval dat dit het leven van een voetbalpupillentrainer die iets moet voordoen of uitleggen een heel stuk aangenamer maakt.


Kortom zo jammer dat deze mogelijkheden dertig jaar geleden niet bestonden toen ik net begon als trainer! Handig voor mij als startende trainer, maar het was vooral simpel geweest om mijn oom en tante elke week een zelfgemaakt video te sturen, zoals die van Lotte, om te laten zien dat ik weer gegroeid was. Zodat ze bij langskomen niet hoefde te roepen: "Ooow, wat ben je gróót geworden.",  en je zo eenvoudig onder de natte zoenen uit kon komen.

PS Als je belangstelling hebt van hoe je een video vanuit Powerpoint maakt, stuur mij dan een bericht en dan kan ik je op weg helpen.

Reacties

Berichten

Wisselen

Waarom de VAR niet werkt

Een RKC-tje

De toekomst

Het Lieke Martens-effect

Curlingouders

Meiden

Trends