Jeugd en competitie II

Het was een spannende blog vorige week. Dat zal voor jullie meegevallen zijn maar ik vond dat wel. In de blog stond een oproep om gezamenlijk een conferentie over jeugd en competitie te organiseren. De vraag was of de sportbonden zouden reageren. Zou iemand zich er wat van aantrekken of zou ik een eenzaam roepende blogschrijver in de internetwoestijn blijken?

Ik neem jullie mee naar vorige week vrijdagochtend om acht uur. Het eerste wat gebeurde was een recordaantal retweets en likes vooral op Twitter. Dat gaf hoop, maar met retweets organiseer je nog geen conferentie, dat snappen jullie ook.De volgende succesjes kwamen in de loop van het weekend op gang. Als eerste bevestigde de van der Knaaphal in Ede hun medewerking . De eerste reacties van bonden en individuen die mee willen doen volgden en inmiddels zijn de eerste afspraken gemaakt.

Intussen is er verder nagedacht over de inhoud van de conferentie en de volgende lijst van onderwerpen zijn er bedacht en zijn in de vorm van "Jeugdcompetities én ...":

... aanbod voor twaalf- tot achttienjarigen
Binnen volwassenensport is het aanbod erg divers. Strippenkaarten, maandabonnementen, door-de-weekcompetities en vrijdagavondwedstrijden. Er zijn talloze variaties. Bij de jeugd tussen twaalf en achttien is vaak de enige mogelijkheid een one-size-fits-all "normale" competitie. Zou er niet veel meer diversiteit aan competitieaanbod wenselijk zijn om die jeugd aan het sporten te houden en te krijgen?... jongens & meisjes 
Veel sportbonden beiden aparte competities voor jongens en meisjes onder de twaalf jaar aan. Andere sportbonden - soms noodgedwongen - mixen jongens en meisjes tot en met twaalf jaar. Zijn aparte competities nodig en/of wenselijk en waarom wel of niet?

... milieu
Zijn jeugdcompetities en competities in het algemeen anders te organiseren om beter rekening te houden met het milieu, bijvoorbeeld door het aantal reiskilometers te verkleinen? Wat zijn de ideeën voor de toekomst?

... aanpassen van spelregels
Vele bonden passen spelregels aan met name voor jongere leeftijden voor meer spelplezier. Welke aanpassingen werken en welke niet? Wat past bij kinderen tot en met twaalf jaar?

... psychologie en pedagogiek
Wat doen bepaalde competitievormen met de jeugd en motivatie?  Bijvoorbeeld: Is de focus op kampioen worden in de jonge jeugd nu wel of niet verstandig? Welke aanbevelingen zijn er vanuit pedagogische en psychologisch invalshoek over inrichting van jeugdcompetities?... talentontwikkeling
Hoe moet je jeugdcompetities inrichten om tegemoet te komen aan talentontwikkeling en tegelijkertijd recht doet aan de huidige discussie over "Gelijke kansen" zoals die binnen het hockey en voetbal wordt gevoerd?

... ontwikkelingen in het buitenland
In Noorwegen is het wettelijk geregeld dat uitslagen en kampioenschappen niet gepubliceerd worden. Deze week wederom een artikel over Noorwegen in de Volkskrant. Zijn deze aanpassingen ook zinvol voor Nederland. Welke andere interessante aanpassingen zijn er in landen om ons heen?

Kortom de conferentie lijkt werkelijk vorm te gaan krijgen. Dat is het goede nieuws. Tegelijkertijd  heeft nog niet iedereen gereageerd; de Nevobo en KNZB schitteren nog door de afwezigheid van een reactie maar wat niet is kan nog komen.

Ik wil in deze blog van de gelegenheid gebruik maken om ook bij de andere sportbonden met grote jeugdcompetities (KNHB, KNGU, KNLTB, NHV, Badminton Nederland, etc.) op het idee te wijzen en natuurlijk blijft ook hulp van NOC*NSF erg welkom.

Tenslotte zijn we ook op zoek naar deskundigheid. Zijn er tips voor organisatie en mensen die als deskundige iets kunnen zeggen over één van de onderwerpen hierboven?

Kortom jeugdsport-minnend Nederland, er lijkt wat te gebeuren en voorlopig kan ik nog steeds zeggen: wordt vervolgd ....

Gebruik hashtag: #conferentiejeugdencompetitie

Reacties

Hallo Daan,

Mooie onderwerpen kaart je aan op je blog.

Zelf ben ik lector Sportpedagogiek aan de hogeschool Windesheim in Zwolle en probeer via de wetenschappelijke route 'sport terug te geven aan de jeugd'. Kinderen vragen om heel andere begeleiding, vinden andere zaken leuk.... Wij dragen dit uit onder de noemer van 'een pedagogisch sport klimaat' en hebben daar onlangs een mooi boek over uitgegeven. https://shop.coutinho.nl/store_nl/een-pedagogisch-sportklimaat.html

Zie ook mijn lectoraatsite https://www.windesheim.nl/onderzoek/onderzoeksthemas/bewegen-en-sport/sportpedagogiek

Mocht je eens willen doorpraten of als ik een bijdrage aan je congres kan leveren dan hoor ik het graag.

Vriendelijke groet,
Nicolette Schipper van Veldhoven

Berichten

Wisselen

Meiden

Selecteren

Warming-up

De toekomst

Elf tips om kampioen te worden

Waarom de VAR niet werkt

Winnaarsmentaliteit