Sportpark

Er stond een vraag op de KNVB-site: "Wat kunnen we doen aan overvolle sportparken?" Ik vond de vraag merkwaardig omdat ik de meeste sportparken vooral heel erg leeg vind. Fiets op een willekeurige doordeweekse ochtend langs een sportpark en grote kans dat er niets op de sportvelden gebeurt.

Zomervakantie? Zes weken het sportpark leeg. Winterstop: sportpark leeg. Zaterdagclub? Zondag is het sportpark leeg. Zondagclub? Zaterdagmiddag sportpark leeg. En de KNVB heeft het over overvolle sportparken?!

Ik snap het wel. Op een doordeweekse avond in het seizoen tussen zes en tien uur of op de competitiezaterdag, dan is het sportpark inderdaad overvol. De rest van de tijd? Volgens mij zijn veel sportparken dan vooral erg leeg. Dus als een antwoord op de vraag van de KNVB: misschien een idee om de sportparken te gebruiken op de tijdstippen dat deze leeg zijn?



Wat dacht je bijvoorbeeld van de Onder 17- en Onder 19-competities naar de vrijdagavond? En doe dan de Meisjes Onder 17 en Meisjes Onder 19 ook. Eerst voetballen en dan uitgaan met zijn allen. Ik kan de legendarisch gezellige competitievrijdagavonden - volleybal weliswaar - in mijn studententijd nog herinneren.

Vrijdagavond al vol? Zaterdagavond kan ook! Nog een kleine tip: probeer het ook eens met 7x7 bij die leeftijden.

Het eerste elftal naar 17:30 uur of 18:00 op zaterdagavond? Dat is bij veel andere sporten het gebruikelijke tijdstip voor eerste teams. Waarom bij voetbal niet?

Onder 8, Onder 9 en Onder 10 van zaterdag- naar de gezellige zondagochtend. Kunnen de aanvangstijden van 8:30 naar een aangenamere 10:00 uur.

Zomaar wat ideeën voor alternatieve wedstrijdentijden.

Volgende idee. Trainingen voor de basisschooljeugd vanaf 15:00 uur in plaats van (vaak) 18:00 uur. Dat vereist trainers die op tijdstip kunnen. Bijvoorbeeld door samenwerkingsverbanden met de kinderopvang. Die leveren al personeel die op kinderen passen. Als die nou ook eens voetbaltraining geven? Of combinatiefunctie basisschool-gymleerkracht en voetbaltrainer? Want die vakleerkrachten zijn om 15:00 toch vrij. Lijkt me een mooie bemiddeling van de gemeente.

Maar wat ik uiteindelijk het beste idee vind en zelfs een oplossing voor twee problemen is:  Als nu de basisscholen gewoon allemaal om twee uur 's middags stoppen. Daarna, gekoppeld aan school, krijgen alle kinderen tussen twee en half vijf 's middags tijd om te voetballen. En dat hoeft natuurlijk geen voetbal te zijn, een andere sport kan ook. Of zelfs piano spelen, techniek leren, toneel spelen of iets anders wat op de basisschool  te weinig aandacht krijgt.

Ruim twaalf uur in de week extra activiteiten gewoon als onderdeel van de school maar dan bij een club. En minimaal zes uur daarvan sport en bewegen. Tjonge jonge, zou dat goed uitkomen; zes uur extra bewegen voor de stilzittende jeugd! Dat past nog eens goed bij het advies van de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving van afgelopen week.

Als eenmaal de scholen, voetbalclubs en andere verenigingen echt samenwerken dan kan het nog flexibeler. Bijvoorbeeld zwemles op maandagmorgen tien uur en voetballen op dinsdagmiddag half twaalf.  Zodat de sportparken (en zwembaden en schoolgebouwen en toneelscholen en sporthallen) de gehele dag bezet zijn.

Dus op naar de brede school-voetbalclub-hockeyclub-dansschool-toneelschool-zwembad-samenwerking! En ja, ook ik kan 1000 redenen bedenken waarom dat niet zou kunnen. Maar de voordelen zijn te mooi om niet gewoon 1001 oplossingen te bedenken.

De KNVB vroeg of we de ideeën op willen sturen naar accommodatiezaken@knvb.nl. Ik zal de link van deze blog sturen. Ik ben benieuwd de KNVB reageert. Misschien kunnen ze de link gelijk even  doorsturen naar Ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs?

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Opstellingen

Winnen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Pupillentaal