Oranje Geel

We zitten met drie voetbalclubs op één sportpark en de geel-zwarte club naast ons is ten dode opgeschreven.
- "Wat?!"
Ja, dat nieuws zal bij die club binnenkomen als een donderslag bij heldere hemel en roept de vraag op hoe ik aan deze wijsheid kom.
Eenvoudig, dat is het combineren van twee artikelen van de KNVB. Het eerste artikel vertelt dat twee op de drie voetbalclubs het niet rooien. Aangezien onze club het wel redt, zijn het dus de twee andere clubs op ons sportpark die in de problemen zitten.

In het tweede artikel legt de KNVB uit dat zondagvoetbal langzaam maar zeker verdwijnt. Aangezien de geel-zwarte buurman een zondagsclub is, is de combinatie tussen beide artikelen snel gelegd. Ergo onze geel-zwarte buurman verkeert in doodsnood!

Alle gekheid op een stokje, zo'n vaart zal het niet direct lopen maar rationeel nadenken bij de gemiddelde voetbalclub is moeilijk, heb ik gemerkt.Veel clubs klagen over vrijwilligerstekorten, signaleren trainersproblemen en sputteren over te weinig jeugdleden. Ondertussen reageren leden van veel voetbalclubs op plannen over samenwerking met andere clubs alsof het gaat over onderhandelen met Poetin dat je de Krim af moet staan.

Neem hockey. Er zijn slechts 325 hockeyclubs in Nederland maar met een gemiddelde grootte van ruim 800 leden is een hockeyclub een serieuze organisatie met dito slagkracht. Letterlijk, want het is hockey. Daar steken 2500 voetbalclubs in Nederland met gemiddeld slechts 350 leden schril bij af.


Vorige maand was er in Ede een verfrissende meeting van een aantal clubs met de KNVB over competitie-indelingen en samenwerken. In regio Oost wordt samenwerken tussen clubs op die manier nieuw leven in geblazen. Zoals de KNVB terecht zei, het voetbal aan de andere kant van het sportpark is hetzelfde voetbal. Een goede zaak.

Helaas onze Velpse buurmannen waren er niet. Terwijl samenwerken simpel kan zijn. Zo prutst onze club met twee en een halve meidenteam en onze buurman met anderhalf team. Waarom doen we niet gewoon samen en hebben we al een mooi aantal van vier meidenteams? Er is inmiddels een klein initiatief, maar het overleg over nucleair ontwapenen van Noord Korea verloopt soepeler. Waarom?

Want om een serieuze opleidingsvereniging te worden, kunnen we ook gewoon de jeugdafdelingen bij elkaar voegen. Het mooie van het samengaan van een zaterdagvereniging en een zondagsvereniging is dat de senioren op hun eigen dagen kunnen blijven spelen en daarmee hun eigen identiteit kunnen behouden.

De Arnhemse volleybalclubs Arvevo, Agilitas, en Volvera hebben het alvast voorgedaan en heten nu samen Aetos. Een club waar we nog veel van gaan horen. Een voorbeeld voor samenwerking en samengaan. Succes Aetos!Ik heb vast een volgende stap in onze samenwerking gezet en alvast ons nieuwe oranje-gele clubshirt ontworpen. Toch mooi dat we de eerste club ter wereld worden met oranje-geel gestreepte shirts! Ook de clubnaam is eenvoudig.  We plakken de beide afkortingen aan elkaar met hier en daar een "V"  minder. En een "O" eraf misschien? ... DVVOV

Of Oranje Geel? Dat klinkt mooi als titel voor een blog maar is misschien ook leuk als naam voor een voetbalclub?

Van samenwerken is namelijk zelden een voetbalclub slechter geworden en al helemaal nooit een voetbalclub aan overleden. Integendeel. Misschien is het wel de enige kans om juist te blijven leven.

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Meiden

Opstellingen

Elf tips om kampioen te worden

Voetbaljeukwoorden

Pupillentaal

Gelijke kansen