Succes

Mijn oudste zoon kwam dolblij thuis na zijn derde waterpolowedstrijd. "Hoeveel is het geworden?", vroeg ik. "Geen idee en boeihuuh!", was zijn merkwaardige antwoord. Nog merkwaardiger: hij bleek 17-2 te hebben verloren.

Hoezo dolblij? Wat was het geval, hij had zijn eerste doelpunt gemaakt!  En werkelijk niets of niemand kon dat feestje verpesten.

Een doelpunt maken in een wedstrijd is een groot succes voor de speler.  Bij veel jeugdvoetbalteams worden de goals steeds door dezelfde spelers gemaakt. De succesbeleving binnen het team is dus oneerlijk verdeeld.Vorig jaar hadden de spelers van het voetbalteam van mijn jongste zoon het volgende bedacht: als het team bij het penalty schieten de bal drie maal op de lat schoot dan moest de coach trakteren. Tot grote hilariteit en verwarring bij de tegenpartij ging er luid gejuich op als de lat werd geraakt.

Daar moest ik aan denken toen ik aan het probleem van de succesbeleving binnen mijn team dacht. Ik heb de volgende puntentelling ingevoerd bij mijn team:
  • Een doelpunt is 1 punt waard
  • Een assist  is 2 punten waard
  • Een redding die een doelpunt voorkomt, door keeper of verdediger, is 3 punten waard.
  • En natuurlijk een penalty op de lat na afloop is 1 punt waard
Bij de eerste 100 punten als team samen volgde er een cadeau. En nu na afloop van de eerste 12 wedstrijden hebben ze samen 300 punten gehaald.

Tegenwoordig tellen we na afloop alle punten van het team. Vol trots melden vooral de keeper en verdedigers hoeveel reddingen ze hebben uitgevoerd. Met een beetje overdrijven melden ze soms wel acht reddingen. Plotseling is ook verdedigen interessant en komen spelers vragen of ze ook een keer achterin mogen staan.

Een doelpunt is nog steeds fantastisch. Die succesbeleving is nog steeds niet te evenaren. Maar goed overspelen (een assist) of een geweldige redding in ons team is inmiddels ook wat waard.

Dat voelen de spelers ook zo en dat wordt ook samen gevierd. En als je tijdens de wedstrijd geen doelpunt hebt gescoord, kan je altijd de bal na afloop op de lat schieten.

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Meiden

Opstellingen

Winnen

Mijn cluppie

Pupillentaal

Curlingouders