Playstationcoach

Ik noemde ze zelf schaakcoaches. Van die coaches die het speelveld, inclusief de spelers, of het nu voetbal, handbal of volleybal is, beschouwen als hun schaakbord. Coaches die tegen elke speler bij elke actie precies vertellen wat hij moet gaan uitvoeren. Zoals Guido Vermeulen, bondscoach van het Nederlands Herenvolleybalteam, die op een bordje met vakjes precies het vakje aangeeft waar de spelers heen moeten serveren. Pion e2-e4, maar dan in coachtaal.
Leuke anekdote: Lang geleden, een beginnende coach bij mijn club, zijnde niet ik, van het meisjes B-team ging ook met een bord aangeven waar de meisjes moesten gaan serveren. Aan het einde van de (verloren) wedstrijd negen gefrustreerde speelsters en dito coach. De opslag was waardeloos geweest. Niet dat het team daarvoor slecht serveerde. Integendeel, dat deden ze normaal hard en gevaarlijk. Maar ditmaal was niet in het goede vakje van de coach geserveerd. Het team was vanwege die reden tijdens de wedstrijd steeds slechter gaan serveren en kreeg aan het einde van de wedstrijd de opslag nauwelijks nog over het net. Dik verloren en een illusie armer. Vanwege een paar virtuele vakjes.

Aan dat verhaal moest ik denken toen een paar weken geleden voor de schaakcoach een betere term werd aangereikt door Sjoerd Mossou, columnist bij het AD: Playstationcoach. Sjoerd legt uit:


Klik op het plaatje
Het valt echter niet mee om geen Playstationcoach te zijn en je mond regelmatig te houden tijdens de wedstrijd. Daarom probeer mijzelf de volgende regels op te leggen:

  • Als coach probeer ik meer te vragen dan te zeggen. Vragen stellen helpt bij leren veel meer dan aanwijzingen vertellen
  • Onverwachte complimenten: Als coach probeer ik juist de kleine maar soms onzichtbare vooruitgang te belonen met een compliment. Als bijvoorbeeld een speler eindelijk een bal aanneemt in plaats van de bal hard wegpeert, prijs ik hem de hemel in.
  • Aan de rand van het veld probeer ik mij in te houden. Praten doe ik vooraf, in de rust en tegen de wissels.

Maar de allerbeste "regel" was natuurlijk het Sinterklaascadeau voor mijn jongste zoon: een Playstation 4 met FIFA 2018. Wij kunnen ons samen af en toe uitleven en ik kan Ronaldo precies kan vertellen wat hij moet doen. Zodat ik op het voetbalveld mijn spelers met rust kan laten. En dat bevalt prima. Alleen serveren in het juiste vakje, dat lukt Ronaldo nog altijd niet.

Reacties

Berichten

Wisselen

Warming-up

Meiden

Rinus

Het Lieke Martens-effect

Opstellingen

Selecteren

Bloggen over bloggers