Fouten maken

"Fouten maken is een ander woord voor groeien." "Fouten maken is leerzaam." "Fouten maken moet". Zomaar een willekeurig aantal kreten van het internet over het maken van fouten. Het barst op het internet van artikelen, kreten en boeken. Vouten maken is een hype! Het gaat vooral over hoe hip en hoe goed het is om veel fouten te maken.


Klinkt allemaal mooi, zo positief omgaan met fouten en dat je er van leert en zo. Ik kan iedereen gerust stellen: ook mijn team leert zich kapot in het veld. Gelukkig leert de tegenstander flink met ons mee. Anders waren de uitslagen niet bij te houden.

Maar dat klakkeloze: "Fouten maken is goed" staat mij wat tegen. Ik probeer bij mijn team een belangrijk verschil aan te brengen bij het maken van fouten.

Een speler staat in een open positie op een meter of 8 van het doel. Hij besluit om de bal hard op doel te schieten. Hij raakt de bal fout en de bal kan makkelijk door de keeper worden gestopt. Jammerlijk gemiste kans.

Diezelfde speler krijg de bal 10 meter voor de middenlijn. Hij besluit om de bal hard op doel te schieten. Hij raakt de bal goed en de bal hobbelt met een beetje vaart naar het doel. Daar aangekomen doet de keeper wat doms en de bal verdwijnt in het doel.

In het eerste geval prijs ik mijn speler voor de goede actie en vergeet de fout. Weliswaar was het eindresultaat niet goed maar het besluit om op die positie in die situatie op doel te schieten was het beste wat hij kon doen.

In het tweede geval zal ik mijn speler niet prijzen voor dat schot. Ik spreek mijn speler aan op de actie en zijn fout. Het eindresultaat was met veel geluk goed, maar het besluit om die situatie dat te doen was niet erg best.

Het verschil zit hem in het idee achter de actie. In het eerste geval was het idee goed maar liet de uitvoering te wensen over. In het tweede geval was het idee niet juist maar verder prima uitgevoerd.



In het eerste geval moet de speler veel oefenen om ook de uitvoering tot een succes te maken. Je moet er niet aan denken dat hij de volgende maal bang is om het fout te doen en niet meer durft te schieten. In het tweede geval moet de speler juist stoppen met de uitvoering. Tenzij je Wayne Rooney heet, zijn er meestal betere oplossingen dan 10 meter voor de middenlijn op doel te schieten.

Dat verschil noem ik het verschil tussen een goede en een slechte fout. Goede fouten moeten mijn spelers heel veel gaan maken. En ja daar leren ze veel van. Bij slechte fouten is beter om te stoppen met oefenen. Immers, heel goed worden in domme dingen doen, daar hebben we niet zoveel aan.




Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Opstellingen

Winnen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Pupillentaal