Race to the bottom

Ik wil jullie vandaag voorstellen aan Alfie. Alfie's ouders deden hem vorig jaar op de Pro Football Academy. De Pro Football Academy is de leading football academy zoals ze zelf zeggen en heeft bijna twintig vestigingen. Alfie mocht naar Leigh. Alfie heeft erg hard getraind en heeft dankzij dat trainen op de Academy de Elite Selectie van Manchester City gehaald. Familieleden, kennissen en ook de mensen van de Academy waren natuurlijk supertrots, zo blijkt uit de commentaren op Facebook. Leuk resultaat voor Alfie, zullen jullie denken.

Het bijzondere van dit verhaal.  Hij heeft de selectie van Manchester City Elite U5 gehaald,  waarbij de U voor under staat en de geselecteerde kinderen zijn 3 en 4 jaar oud. Alfie is vier(!) jaar oud. Laat dit even op u inwerken.

Een ander bericht. Vorige week kwam het bericht dat de Eredivisie-teams een akkoord hebben gesloten .

In de kleine letters van het akkoord stonden maatregelen voor jeugdvoetbal die de huidige situatie van super-jong-selecteren in Nederland volgens mij erger gaat maken. Clubs moeten voor jeugdspelers een grotere vergoeding betalen (van € 17.000 naar € 35.000 per opleidingsjaar) en de leeftijd voor betaling wordt verlaagd naar 11 jaar. Dankzij deze overeenkomst wordt het nog belangrijker voor betaald voetbalclubs om ze jong mogelijk vast te leggen.
Vijfentwintig jaar geleden in mijn toenmalige volleybalteam was het groot nieuws toen een twaalfjarige jongen uit dat team voor Ajax was geselecteerd. In 2019 zijn het vijf- en zesjarige en in Engeland dus al vierjarige peuters. Clubs over de gehele wereld zijn hard op weg naar de bodem in de race naar talent. Wat is de volgende stap?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben er van overtuigd dat er veel goede trainers de jongste jeugd bij de BVO's. Het probleem is niet de uitvoering van het systeem, maar de perverse prikkels die er van uitgaan. Zouden die goede trainer niet een veel groter en beter bereik hebben door het ondersteunen van de amateurclubs in de omgeving?

Is er nog hoop om de bodem te ontlopen?  Misschien. Er gloort hoop. Afgelopen week zag ik live via YouTube de AZ Seminar. De video is nog steeds te zien. Paul Brandenburg, hoofd Opleidingen van AZ , zei daar verstandige dingen over selecteren en competitieopzet bij Onder 8, 9 en 10. De leeftijden waarin AZ - zover ik weet - als enige eredivisieclub geen teams heeft.

AZ heeft een geweldig trackrecord als het gaat om doorgebroken talent. Met andere woorden AZ laat zien dat het kan zonder baby- en peuter-elite.  Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat het op veel latere leeftijd starten alleen maar betere resultaten oplevert. Investeringen in Onder 8, 9 en 10 teams zijn des-investeringen.

Maar er is meer goed nieuws: Vitesse haalt het Onder 8 team uit de competitie en laat ze weer bij de club voetballen. En nog beter, Vitesse gaat de regio in. Ook FC Twente deed eerder al stappen in deze richting. Kortom er is een trendbreuk.

En Alfie? Voor Alfie hoop ik dat hij topscoorder wordt van het WK Voetbal 2038 in Alaska. Want anders is zijn moeite voor niets geweest. Al is de kans op die mislukking wel griezelig groot.

Reacties

Berichten

Wisselen

Meiden

Warming-up

Playstationcoach

Bloggen over bloggers

Snel leren fietsen

Sport-intimidatie

Het Lieke Martens-effect