Maakbare wereld

Het schoot heel snel langs in de uitzending  over het huidige sportregime bij de jeugd van KRO-Monitor afgelopen zondagavond, de twee woorden: maakbare wereld. Het was Dr. Nicolette Schipper-van Werkhoven, sportpedagoog van Hogeschool Windesheim die het zei. Het zijn de twee woorden die mijn blog van vorige week en de blog van deze week verbindt. Het zijn ook precies de twee woorden die een onderliggend probleem benoemt in de huidige jeugdsport.

In mijn vorige blog besprak ik de irreële verwachting die er in de huidige maatschappij is, als het gaat om het bereiken van de top in een bepaald beroep. Idols en Holland Got Talent schetsten een  beeld dat ons laat denken dat slechts het meedoen aan een televisieprogramma volstaat om de top te bereiken. Iedereen kan alles. Televisie laat een maakbare wereld zien als het gaat om musicalster of topkok te worden.



Dat wereldbeeld van maakbaarheid wordt in de sport extra gevoed door een andere fenomeen, de zogeheten tienduizend-uurs-regel.

Het was Professor Anders Ericsson in de jaren negentig die deze regel formuleerde. Het was voor hem een resultaat van jarenlang onderzoek en hij constateerde (!) slechts dat elke expert tienduizend uur aan oefening achter de rug heeft. Pikant detail: bij de oorspronkelijke uitkomst van het onderzoek ging om 7.400 uur oefening maar door wiskundige trucjes als standaarddeviatie én omdat het lekker bekte is dit gewijzigd in 10.000.

Malcolm Gladwell in zijn boek Uitblinkers maakte de regel populair. Hoewel hij nog nuances aanbracht is de tienduizend-uur-regel inmiddels misvormt naar de stelregel dat dit de enige voorwaarde zou zijn en dat er slechts tienduizend uur training staat tussen jou en succes. Iedereen een expert. Maakbaar succes.



En dat is wat we sindsdien geloven. Ik weet nog dat destijds mensen van Topsport Volleybal Nederland vertelde dat Maartje van den Berg en haar vriendinnen van negen jaar oud heel veel meer moest gaan trainen omdat we anders nooit meer Aniko Oikawa, acht jaar uit Japan, zouden kunnen verslaan omdat die wel al 30 uur per week trainde. Recent liet De Graafschap weten het aantal trainingsuren flink op te schroeven omdat de opleiding slecht zou zijn. Of Maartje en de voetballers daar zin in hebben, of dat verstandig is voor een kinderen van negen, of je misschien wel slimmer kan trainen en nog tientallen andere relevante vragen worden niet gesteld.

Wat bovenstaand voorbeelden laat zien is dat onder druk van dit soort uit verband gehaalde wetenschappelijke denkbeelden de focus de laatste twintig jaar in de jeugdsport is gelegd op trainen, trainen, trainen. En tienduizend uur is best veel en dus kan starten met dat trainen, trainen, trainen eigenlijk niet jong genoeg.

Voor er misverstanden ontstaan, ik ben niet direct tegen meer of veel trainen. Zolang het gemiddelde kind beduidend meer uren doorbrengt op Fortnite-island dan op het sportpark of - hal is er een wereld te winnen bij de jeugd. Maar dan wel met met eerlijke verwachtingen, goede afwegingen en antwoorden op alle vragen.



Als reactie op mijn vorige blog werd er gevraagd of ik oplossingen had. Dat valt niet mee. Het - uit de USA afkomstige beeld - dat succes maakbaar is, is ver doorgedrongen in onze maatschappij. Het succes van onze kinderen is ons succes. Op basis daarvan menen we dat we voor onze kinderen succes in de sport moeten afdwingen door ze in de juiste schijnwerpers - lees selectieteams - te drukken en ze de uren te laten maken die voor het succes nodig zijn. Zo'n wereldbeeld draai je niet snel om.

Misschien is een oplossing een blog schrijven voor bewustwording van dit fenomeen? Alleen mijn blog heeft met een beperkt aantal lezers en vrijwel geen impact. Ik heb geprobeerd schijnwerpers te vinden via KRO, Facebook en Twitter, en ik heb er vele uren in gestopt, maar een groot succes is mijn blog nauwelijks te noemen. Waarmee deze blog eigenlijk het perfecte bewijs is dat succes niet maakbaar is. Of ben ik gewoon nog niet bij de 10.000 uur?

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Winnen

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Winnen, nu of later?