Winnen

Als startende trainer kreeg ik het plaatje "Wat is voetbal" van de KNVB voorgeschoteld. Prima uitleg en model voor een beginnende pupillentrainer. Dat doet de KNVB altijd netjes.

Alleen dat bovenste vakje: "Spelbedoeling Winnen" Wat moet je daar als pupillentrainer nou mee?

Het idee van een wedstrijd voetballen is dat je gaat kijken wie er meer doelpunten maakt dan de tegenpartij. En degene die meer doelpunten maakt heet dan winnaar. Tot zover alles helder, lijkt me.

Toch. Een van de eerste vragen die ik aan het team stelde toen ik begon met trainen was: "Kun je winnen en  toch slecht spelen?" Het team was unaniem: "Dat kon!" En konden we dan ook verliezen en wel goed spelen? Ook dat beaamden ze zonder een moment te twijfelen.

Kortom mijn kinderen vinden blijkbaar dat winnen misschien wel niet bovenaan staat? Of op zijn minst dat winnen en goed spelen niet geheel in elkaars verlengde liggen.Een speler kan een bal passen, en vervolgens vrij lopen, een bal goed aannemen en op doel schieten. Al deze acties samen van alle spelers samen leiden tot een resultaat. Misschien tot een doelpunt en misschien wel tot een gewonnen wedstrijd. Of niet. 

En in dat "niet" zit hem mijn dilemma. Het resultaat is slechts ten dele afhankelijk van wat mijn spelers doen. Het is bijvoorbeeld ook afhankelijk van hoe goed de tegenpartij is. Of van wat geluk. Of van de scheidsrechter. Of nog tientallen factoren die we niet in de hand hebben.

Wat ik mijn kinderen duidelijk maak is dat als zij hun eigen acties naar vermogen goed uitvoeren, dat zij dan al winnen. En dat de acties samen soms beloond worden met een doelpunt of overwinning. En soms niet. En dat die beloning niet zo heel veel zegt over hoe goed je het gedaan hebt. Maar dat wisten de kinderen al.

Reacties

Berichten

Wisselen

Elf tips om kampioen te worden

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Tactiek

Rinus

Selecteren