Gelukkig

Er zijn veel films, boeken en krantenartikelen van mensen die alles opgegeven hebben voor de sport, die dag in dag uit hebben getraind en uiteindelijk hun ultieme doel hebben bereikt. Olympische medailles, wereldkampioenschappen of andere mooie overwinningen, stuk voor stuk laten ze zien dat doorzetten, het doel halen en winnen wel het het ultieme geluk moet zijn.


Dat vertelt ook Lonneke Sloëtjes in het interview met de NOS:  "De Champions League winnen met mijn club was intens geluk. Maar daartegenover staat het WK: dat was echt wel intens verdriet." Niet alleen de sporter zelf ervaart het geluk. Ook ouders zijn gelukkig als hun kind wint en hele families delen mee in de gelukzalige euforie. Zelfs het geluksgevoel van een land stijgt naar ongekende hoogten bij een fantastisch overwinning of een wereldkampioenschappen. Van sport wordt je gelukkig. Althans zo lijkt het.

Aan een blog schrijven gaat soms maanden vooraf. Ik spaar dan quotes, artikelen en ideetjes en onderstaande berichten spaarde ik onder het kopje Gelukkig.


Zo zag ik op 26 november het interview met Yvette Broch. Ze stopte met topsport zomaar uit het niets. Ze kon het niet meer opbrengen. Voor haar geen geluk in de sport. Misschien bracht sport haar wel het tegendeel, ongeluk. Op tweede Kerstdag volgde het verhaal van Elis Ligtlee, Olympisch Kampioen keirin. Ook zij stopt met topsport en dat was een opluchting, zoals ze zelf verklaarde. En hoewel ik darts niet als sport beschouw, een documentaire van Barney vlak voor Kerst liet zien wat een lijdensweg hij aflegt bij het winnen en verliezen van dartswedstrijden.

De berichten en notities onder het kopje Gelukkig werden op oudejaarsdag een blog toen ik het interview in de Volkskrant las met Laurie Santos. Hoogleraar in de Psychologie aan de universiteit van Yale en afgelopen jaar gestart met colleges gelukkig worden.

Want het volgende citaat van Laurie Santos is even schokkend als ontnuchterend. : "Zo’n hardnekkige misvatting is dat we denken dat je geluk bereikt door jezelf doelen te stellen en die te halen. Het effect van het halen van een diploma, een goed cijfer of een hoog salaris is echter veel minder groot dan we van tevoren denken.".


Tussen de woorden diploma, een goed cijfer en een hoger salaris past moeiteloos "een wedstrijd winnen" of "een kampioenschap" . In tegenstelling tot de overtuiging van de meeste mensen blijkt dat doelen halen zoals wedstrijden winnen of wereldkampioen worden, helemaal geen geluk brengt. Dat zegt Laurie Santos en als hoogleraar lijkt me dat ze geen onzin verkoopt. 

Dus maar stoppen met sport? Nee, niet doen! Er blijkt paradoxaal genoeg, wel een positieve correlatie te zijn tussen je gelukkig voelen en geregeld aan sport doen. Alleen doe het niet voor die overwinning of medaille.

We blijven nog even in sporttermen: Je kunt trainen op gelukkig worden zo blijkt ook uit het interview van Laurie Santos: "Ik geef concrete strategieën die je in je dagelijkse routine kunt inpassen. Ik noem het rewirements: herbedradingen van ons brein. Het zijn oefeningen waarvan ­wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze het welzijn verbeteren."

Oefeningen en trainen?! Misschien een idee om eens een kampioenschap gelukkig worden te organiseren? Alhoewel, wordt je nu wel of niet gelukkig van het winnen van het kampioenschap gelukkig worden?

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Winnen

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Winnen, nu of later?