De scout

Zaterdagochtend. Als ik het terrein van onze voetbalclub op loop, ben ik wat te vroeg voor onze wedstrijd. Ik zie JO8-1 tegen een gele tegenstander op veld 3 spelen. Hardzwoegende fanatieke kleine mannetjes van een jaar of zes met een grote bal.

Ik ga langs de lijn staan en begin een praatje met een bekende. We keuvelen wat en dan ....

Dan gebeurt het. Plotseling verspreidt de onrust zich over het veld. Overal start geroezemoes in het publiek. Zelfs de spelertjes lijken de belangstelling voor de grote bal te verliezen. Iedereen kijkt schichtig om zich heen en kijkt vooral naar die ene man.



De man is in de tijd dat ik stond te kletsen voorzichtig bij het veld gaan staan. Ik ken hem niet maar hij heeft een prachtige blauwe jas aan. Hij staat nonchalant langs de lijn met een opschrijfboekje. Ik zie dat hij stiekem naar de spelertjes op het veld kijkt, en die loeren allemaal terug.

Vrijgelaten pedofiel?!", schiet door mijn hoofd maar er lijkt nergens angst te bestaan, dus dat slaat nergens op. Zwarte Piet dan? Hoewel Zwarte Piet tegenwoordig vooral niet meer zwart is, durf ik half april toch wel te concluderen dat de man geen Zwarte Piet is.

Edoch, de kinderen lijken net zo blij als tijdens Sinterklaas. Ook bij veel ouders is er een gemoedstoestand alsof Gaston van de Postcodeloterij de straat in is komen rijden. Gelukkig, een ouder praat me bij, het is geen misdadiger of Zwarte Piet, er is een scout gearriveerd. Van een BVO!*

Ik heb het even opgezocht maar alleen al eerstedivisieclub De Graafschap heeft 33(!) scouts in dienst. En dan zitten NEC en Vitesse ook nog in de buurt.



We hebben veel leuke jonge voetballertjes bij onze vereniging dus regelmatig staat er een Gaston van een BVO langs de lijn. Maar in tegenstelling tot de echte Gaston draait dit meestal uit op teleurstelling. Minder dan 5% van alle spelers die bij een profclub gevraagd worden, haalt het betaald voetbal.

Bij vijf - en zesjarigen ligt dat percentage nog veel lager. Kortom de kans op een betaaldvoetbalcarrière is vergelijkbaar met de winstkans in de Postcodeloterij. Het gaat hier over kinderen en niet over lootjes kopen.

Bij mijn oudste zoon zaten twee Vitesse-spelers in de klas. Ze zaten in een topsportklas en in een gastgezin, ver van huis. Afgelopen jaar kregen ze van Vitesse te horen dat het over was. Dus weg uit de klas en weg nieuwe vriendjes. Als mislukkeling terug naar de oude dorp en club.



Wat dat met gezinnen doet is nog nooit onderzocht maar veel goeds is er niet van te verwachten. Prof. dr Visscher van de RUG noemt het een plaag en  Lisa Westerveld stelde inmiddels kamervragen over wat BVO's teweeg brengen.

Ik ben niet tegen selecteren en ik gun iedereen een kans op een topsportcarrière. Alleen is kinderen van 6 jaar selecteren veel te vroeg. Dan is nog niets zinnigs over een carrière te zeggen. In Duitsland zijn ze al jaren geleden gestopt met het scouten van kinderen jonger dan 11 jaar. In het Zweedse ijshockey selecteren ze pas bij 17 jaar en Zweden heeft van alle landen de meeste talenten aan de top in de National Hockey League.

Ik heb een bescheiden tip. Goede trainers is namelijk een goede voorspeller van het succes van talenten. Gebruik de tijd en het geld voor het scouten van voetbalpupillentrainers in plaats van spelertjes. Help die trainers en clubs om nog beter te worden.

Daarmee groeit de kwaliteit van het jeugdvoetbal bij die club en daarmee de kwaliteit in de hele omgeving. Zo gaat iedereen rondom een BVO beter en beter voetballen.



Je bouwt dan een prachtige kweekvijver en je hebt genoeg tijd om te kijken wat de echte talenten zijn. Vanuit Amsterdam of Eindhoven zes-jarigen in Hengelo scouten is tegenwoordig normaal, dus je dient wel de reigers vanuit de rest van Nederland bij de voetbalvijver weg te houden.

Dat lijkt mij een betere investering voor BVO's dan het kopen van loten van zes jaar oud. Alhoewel, misschien moet ik mijn mond houden. Tegen beter weten speel ik ook in de Postcodeloterij. Ook weggegooid geld.

Misschien net zo weggegooid als de moeite voor het schrijven van deze blog? Want ik heb niet de illusie dat mijn blog veel impact zal hebben. Of ben ik nu te somber en rijdt Gaston binnenkort toch bij mij de straat in?

* Betaald Voetbal Organisatie

Reacties

Berichten

Wisselen

Tactiek

Opstellingen

Voetbaljeukwoorden

Winnen

Meiden

Elf tips om kampioen te worden

Pupillentaal