Die ene oefening

Je stapt willekeurig een trainingszaal binnen bij een volleybaltraining en ja, daar is hij: "Die ene oefening" De toevlucht voor een beginnende trainer die het even niet meer weet. Die oefening die te pas en te onpas wordt ingezet door de trainer.

Waar ik het over heb?  Een oefening die bekend staat als "Inslaan". Een waardeloze oefening. Desalniettemin je hoeft maar een zaal in te lopen en ... daar is hij.Hoe de oefening gaat? Rijtje spelers met een bal. Eerste speler speelt balletje naar de spelverdeler, spelverdeler geeft set-up, speler slaat de bal over het net, hup onder het net door en aansluiten bij het rijtje aan de kant.

In het eerste jaar als voetbaltrainer had ik het niet in de gaten. Inmiddels een jaartje verder valt het me op: je loopt een willekeurig voetbalveld op en die ene oefening uit het volleybal bestaat ook op het voetbalveld. Ja echt! Dezelfde oefening als een toevlucht voor een beginnende trainer die het even niet meer weet.


Hoe de oefening gaat?: Rijtje spelers met een bal. Eerste speler speelt balletje naar de trainer, trainer legt balletje opzij, speler schiet op doel en hup de spelers gaat bal ophalen en sluit achteraan in het rijtje.

Volgens mij een opvallende overeenkomst tussen volleybal en voetbal. De vraag die bij mij opkomt: "Komt die-ene-oefening ook in andere sporten voor?"

Ik had voeger al niets met de oefening "Inslaan" en ik heb nu niets met dezelfde voetbal-oefening. Ik vind de oefening niet handig. Waarom niet?
  • Rijtjes. Niets anders dan een vervelende file. Daar heb ik al eerder over geschreven. Ik ben allergisch voor rijtjes.
  • En dan: de trainer die het balletje opzij legt. Met acht spelers heeft elke speler twee maal balcontact; een pass naar de trainer en een schot op doel. De trainer mag in de tussentijd acht(!) keer oefenen op het geven van een pass. Wie trainde ook al weer wie?

Toch lijken de oefening niet weg te krijgen van het voetbalveld. Overal duikt ie op. Mijn blog zal dat niet zomaar veranderen. Maar ik hou hoop. Als ook maar één pupillentrainer dit leest en deze oefening niet meer doet is deze blog al geslaagd.

Reacties

Berichten

Wisselen

Selecteren

Elf tips om kampioen te worden

Teamindelingen

Winnen

Tactiek

Eerlijk

Trainers, sleutel tot succes